Bijna een kwart van het verzuim in 2024 werd veroorzaakt door langdurige stressgerelateerde klachten. Het langdurige verzuim door stress steeg in 2024 met 7% ten opzichte van het jaar daarvoor. Over de afgelopen vijf jaar is de stijging zelfs 35%. Dit blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare.
In 2024 lag het gemiddelde verzuimpercentage op 4,7%, vergelijkbaar met een jaar eerder. Ondanks dat het totale verzuim stabiel bleef, signaleren de arbodiensten dat het stijgend verzuim door stress een groeiend probleem is. Ongeveer één op de vier verzuimdagen komt door stress. Medewerkers waren hierdoor in 2024 gemiddeld 250 dagen uit de running. Bij een burn-out liep dit zelfs op tot meer dan tien maanden.
Stress kan voortkomen uit werk, de privésfeer of maatschappelijke veranderingen. Signalen zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid zijn belangrijke voorspellers van uitval. âVaak is het makkelijker om zulke signalen bij anderen te herkennen dan bij jezelfâ, zegt Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. Vroege interventie, zoals een open spreekuur bij de bedrijfsarts of snelle toegang tot een bedrijfspsycholoog, bevordert het welzijn van medewerkers en helpt verzuim te verkorten of voorkomen.
Hoewel externe factoren niet altijd te beïnvloeden zijn, spelen de manier waarop medewerkers met stress omgaan, de beschikbare energiebronnen en de steun die zij krijgen een cruciale rol bij het voorkomen van verzuim. Werkgevers kunnen ondersteuning bieden door flexibele werkindeling aan te bieden en, waar nodig, professionele hulp te faciliteren.
Naast langdurig verzuim door stressgerelateerde klachten, zorgen griepachtige klachten jaarlijks voor tijdelijke pieken in het kortdurende verzuim. In februari 2025 liep het gemiddelde verzuimpercentage op naar 5,4%, maar inmiddels neemt het verzuim door griepachtige klachten af.
Bron: ArboNed en HumanCapitalCare