Het kort verzuim onder jonge werknemers (25-35 jaar) neemt sterk toe. Inmiddels valt een kwart van alle korte verzuimgevallen binnen deze leeftijdsgroep, terwijl dit tien jaar geleden nog rond de 15 procent lag. Deze stijging vraagt om een aangepaste aanpak van werkgevers en HR-afdelingen.

Preventief handelen belangrijk

Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie, adviseert werkgevers om verzuimgesprekken te voeren over het regelmatig kort verzuim. Dit vraagt van werkgevers om te focussen op de persoonlijke drijfveren en behoeften van werknemers, en niet alleen op de medische kant van verzuim.

Verzuim onder jongeren stijgt

Het totale ziekteverzuimpercentage in Nederland is stabiel gebleven met 5,2 procent in het eerste kwartaal van 2025, maar het kortdurend verzuim onder jongere werknemers neemt sterk toe. Dit type verzuim betreft vaak ziekteperiodes van enkele dagen, meestal door gezinsinfecties zoals verkoudheden.

Werk is niet meer het belangrijkst

Veel jonge werknemers hechten waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé, waarbij gezin, sport en hobby’s vaak even belangrijk of zelfs belangrijker worden gevonden dan hun baan.

Signaalfunctie van kort verzuim

Regelmatig kort verzuim kan wijzen op onderliggende problemen zoals hoge werkdruk of moeite met werk-privé balans. Als werkgevers niet alert zijn op deze signalen, kan dit leiden tot langdurige uitval.

In gesprek gaan over werkwaarden

HR-afdelingen en leidinggevenden kunnen kort verzuim het beste aanpakken door gesprekken te voeren met medewerkers over hun verzuimbehoefte en werkwaarden. Dit helpt om kort verzuim terug te dringen en medewerkers langer gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden.